Bazalka je jednoletá rostlina patřící do čeledi Lamiacae (hluchavkovité).
Všechny bazalky je možné pěstovat ze semen. Bazalky potřebují vzdušnou a na živiny bohatou půdu a teplé, proti větru chráněné stanoviště, nejlépe takové, na které bude kolem poledne svítit slunce. Opravdu dobře ale porostou jen ve sklenících nebo ve velkých květináčích na slunné verandě. Bazalku se doporučuje sázet mezi rajčata. Kdykoliv půjdete sbírat rajčata, nasbíráte i bazalku, což ji přiměje k většímu růstu a znemožní jí vykvést, což zase zamezí dřevnatění stonků a listy nezačnou hořknout. Bazalka také chrání rajčata proti padlí.
Semena sejte brzy na jaře, ale v teple, a dávejte pozor, aby nezačala zahnívat. Koncem jara pak semenáčky vysázejte. Poté, co přejdou mrazy, můžete bazalku vysévat i přímo na zahradu.
Mladé rostliny pravidelně zaštipujte, čímž podpoříte růst dalších listů a rostlinám znemožníte vykvést.
Od rostlin, jimž dovolíte vykvést, sbírejte semena. Před příchodem prvních mrazů přeneste bazalky v květináčích dovnitř a postavte je na okenní parapet. Venku staré rostliny vyryjte a celý záhon zryjte, aby byl připraven na další sezónu.
S pěstováním na zahradě jsou problémy jen v oblastech, kde mrzne a kde rostliny nemají dostatek tepla a živin. V takových oblastech vysazujte bazalky až po odchodu mrazů do vzdušné a na živiny bohaté půdy na teplé, slunné a před větrem chráněné místo.
Listy sbírejte, dokud jsou mladé, a vždy z vrcholku rostliny, abyste podpořili její další růst. Pokud budete listy zmrazovat, potřete je předtím z obou stran olivovým olejem, aby se k sobě nelepily a aby si zachovaly vůni. Pokud budete listy sušit, pak co nejrychleji. Bazalka se ovšem suší špatně a ztratí tak velkou část své vůně. Ze všeho nejlepší je po sklizni naložit listy do olivového oleje nebo do octu. Vrcholky kvetoucích lodyh sbírejte v létě. V čerstvém stavu je přidávejte do salátů, sušené do vonných směsí.
Listy a kvetoucí natě se vyznačují uklidňujícími účinky na trávicí a nervový systém. Bazalka se proto podává při nevolnosti, zvracení, poruchách spánku, zvýšené nervozitě či stavech mírné úzkosti.
Listy dejte do studené vody, uveďte do varu a pak mírně vařte 5 minut. Bylinky přeceďte přes sítko a přidejte do horké lázně.
Bazalka má výraznou vůni, takže ji používejte s mírou, aby nepřebila jiné vůně. Je také jednou z mála bylin, jejichž vůně se vařením zvýrazní. Nejlepší je přidávat bazalku těsně před koncem vaření. Vhodná je kombinace bazalky s dobromyslí, pažitkou, tymiánem, rozmarýnem, kerblíkem.
Bazalku s česnekem a olivovým olejem rozdrtíte v hmoždíři, přidáte piniové oříšky, sůl, koření a sýr. Vše spolu rozdrtíte na hladkou kaši. Lze použít i mixér. Pokud chcete pesto zamrazit, doporučuje se přidat sýr až před přípravou jídla.