Před sklízením bylinek rostlinkami pečlivě zatřepte, abyste je zbavili případných nečistot a hmyzu. Pokud sklízíte k okamžité spotřebě, lze odříznout či odstřihnout během vegetace potřebné množství, dokud jsou přírůstky a nať je svěží a voňavá. Některé vytrvalé a stálezelené byliny jsou pro vaši kuchyň k dispozici i v zimě. Nesklízejte je však za mrazivých dnů. Např. lístky šalvěje, tymiánurozmarýnu se v příznivém zimním počasí mohou otrhat a čajem z nich zaženete nachlazení a bolení v krku. Nedávejte dohromady různé druhy, aby neztratily své jedinečné vlastnosti.

Doba sklizně

Každá z bylin dosahuje běhěm roku vrcholného období pro nejkvalitnější sklizeň. Je to doba, kdy jsou aromatické látky bylin nebo jejich složky v nejvyšší koncentraci. Pro normální každodenní používání bylinek to není nijak důležité, ale zajímá to jistě ty, kteří chtějí byliny uchovávat po delší dobu, popř. sbírat jejich semena. Vrcholné období pro sběr natě je spojeno více či méně s dobou kvetení. Na začátku kvetení je nať nejkvalitnější. Po odkvětu totiž všechny rostliny soustřeďují veškerou svou sílu na přirozenou reprodukci, tedy na tvorbu semen.

Sklízejte, když je zataženo (nesmí být ovšem vlhko), popř. brzy ráno, když začíná svítat.

Stříhání nebo trhání

Neexistuje pravidlo, které by určovalo, zda je správnější bylinky stříhat nebo trhat. Je však dobré mít stále po ruce nůžky nebo ostře nabroušený nůž pro sklizeň dřevnatících druhů, jako jsou např. tymián, rozmarýn nebo šalvěj, ale někdy i levandule. Nářadí by mělo být vždy ostré a čisté, abyste rostlině neublížili zanesením houbové choroby. Kdo má jemnou pokožku nebo je alergický na pyly, měl by si při sklizni bylinek navléknout pracovní rukavice. Obzvláštní opatrnost se doporučuje při sklizni třezalky tečkované, routy nebo pelyňku pravého.

Nejvhodnějšími nádobami pro sběr bylinek jsou vzdušné košíky, ale posloužit může i proděravěná krabice od bot.

Jakou část byliny sklízet a v jakém množství

Pokud jsou rostliny v jednom termínu příliš razantně očesány a najednou zbaveny velkého množství zelené hmoty, hrozí, že se z takového šoku nevzpamatují, protože listy jsou onou továrnou na energii. Pokud máte dostatek bujných rostlin, můžete trvalky seříznout o polovinu a letničky seštipovat na dvě třetiny.

Sklízet větší množství najednou se nedoporučuje také proto, že éterické oleje prchají velmi rychle. Některé byliny se sklízejí v podstatě celé, to znamená, že je odstříhnete nebo odříznete asi na dlaň nad zemí. Pokud sklízíte jednotlivé lístky nebo stonky, děje se tak, když jsou rostliny ještě mladé a výhonky jsou křehké. U některých druhů je doporučeno sklízet poupata sotva se otevřela. Jiné, obvykle velké květy se otrhávají včetně krátkých stonků, které lze oddělit později. Semena se sklízejí až ve zralosti a důležité je nepropást pravý okamžik. Jinak dochází k nežádoucímu samovýsevu. Dalšími jedlými částmi rostlin jsou hlízy nebo cibule. Předzvěstí sklizňové zralosti cibulovin je žloutnutí a zasychání nadzemních částí rostliny, tedy natě.

Bylina Co sklízet Kdy sklízet Poznámka
bazalka nať, květy červen až srpen; pěstovaná v květináči po celý rok nať k sušení sklízet ještě před květem rostliny; jinak celé od „hlavy k patě“
dobromysl nať, konce výhonů duben až říjen sklízí se od „hlavy k patě“; nať k sušení sklízet na začátku kvetení
levandule nať, konce výhonů, květy červenec až srpen dobrý soused pro růže
libeček listy, kořeny květen až říjen mohutně se rozrůstá, takže potřebuje kořenovou bariéru
majoránka konce výhonů, květy od května/června dále majoránku lze pěstovat jako jednoletou i jako trvalku - ta je odolná vůči chladu a sklízí se celá
máta peprná celá nať červen až říjen máta ananasová a další speciálně vyšlechtěné máty jsou pro vaření vynikající přísadou
meduňka nať a konce výhonů květen až říjen, popř. po celý rok vysévá se sama; příliš odnožuje, takže je nutná bariéra kolem kořenů
pažitka nať duben až listopad květní stvoly dřevnatí a je nutno je sklízet a vyhazovat; květy můžete dát do salátu
petrželka nať se stonky květen až prosinec naťová petržel je celkem odolná vůči chladu, takže ji lze sklízet čerstvou téměř po celý rok
rozmarýn konce výhonů květen až září vůči mrazům není nikterak odolný
saturejka horská nať, konce výhonů po celý rok trvalka zcela nepodobná své příbuzné, saturejce zahradní; ideální na okraje záhonů
saturejka zahradní nať, celé snítky červen až září pro účely sušení sklízet před a v době kvetení; seřezávat nad zemí na šíři dlaně
šalvěj nať, květy, konce výhonů nať po celý rok, pro účely sušení v době před květem šalvěj lékařská je trvalka, má ovšem několik příbuzných, a to jsou dvouletky
tymián nať, konce výhonů květen až září jsou vyšlechtěny chuťově zajímavé variety, jako např. „citronový“ nebo „pomerančový“ tymián

Letničky

Většinu letniček můžete sklízet dvakrát do roka. Po každé sklizni je seřízněte asi 10–15 cm nad zemí. Při první sklizni neseřezávejte byliny příliš, aby mohly do druhé sklizně dostatečně dorůst. Podruhé sklízejte ještě před prvními mrazíky. Byliny přestávají růst už několik týdnů předtím.

Trvalky

V prvním roce dávají trvalky jen jednu dobrou úrodu, v dalších letech můžete sklízet dvakrát až třikrát za vegetační období. Pokud úmyslně nechcete zastavit růst byliny, nikdy neřežte do zdřevnatělých částí. I trvalky se mají sklízet dostatečně dlouho před prvními mrazíky, aby je seříznutí neoslabilo a byly dost silné na zimu. Výjimkou je např. šalvěj, která je i po prvních mrazících velice dobrá. Také dobromysl obecnoumateřídoušku můžete v menším množství sklízet až do půlky zimy, ale musíte je zakrýt, aby nenamrzly.

Květy a semena

Květy na sušení se sbírají ještě, než se úplně otevřou. Semena se sbírají hned, jak uvidíte, že se tobolka či lusk začínají zabarvovat. Když na ně zkusíte jemně poklepnout a vypadne z nich několik semínek, je to znamení, že můžete sklízet. Semena zrají velmi rychle, takže pozor, abyste pravou chvíli nepropásli.

Kořeny

Kořeny mají nejlepší chuťové vlastnosti na konci vegetačního období. Vykopávají se v průběhu podzimu, až bylina přestane růst. Celé kořeny opatrně vyryjte rýčem tak, abyste je nepoškodili. Opláchněte je pod vodou a odřízněte z nich zbytky nadzemních částí rostliny a vláknité odnože. Velké a silné kořeny podélně rozřízněte a pak je nakrájejte na menší kousky, aby se lépe sušily.

Melisa